Çelik Konstrüksüyon konusuna bir ucundan dahil olunca işin analiz kısmı olmadan olmayacağını gördüm. Tam da burada SAP2000 yazılımının öne çıktığını gördüm.
İlk etapta “Şimdi buna ne gerek vardı?” diye aklına geliyor insanın. Neticede tasarımın tamamını çubuklar halinde yeniden çizmeniz gerekiyor. Tüm sabit ve hareketli mesnetleri, tüm bağlantı noktalarını girmeniz gerekiyor. Ama biraz detaya indikçe çok da zor olmadığını görüyorsunuz. Ek olarak Burada yaptığınız tasarımın belirli isimlendirme kurallarına uydukça TEKLA gibi yazılımlara aktarılabildiğini de gördüm.
İnternet üzerinde her dilden oldukça geniş kaynak bulunabiliyor. Mühendislik altyapınız var ise kavramak çok zor değil. Sadece betonarme bana çok uzak olduğu için anlamak zor. 🙂
Ancak çelik konstrüksüyon oldukça akıcı ilerleyebilirsiniz. Neticede yapısal çelik çok detay bir bilgi gerektirmiyor. Veya bana çok uzak olmadığı için zorlanmadım diyelim. 🙂
Asıl dikkatimi çeken API arayüzü oldu. SAP2000’in güzel bir API kütüphanesi var. Çizimi bağlantıları ve hatta çözümleri bile C# kodları ile yaptırabiliyorsunuz. Çok hoşuma gitti doğrusu. Daha da ihtiyaç duydukça konunun derinliklerine inmeyi düşünüyorum.
Özellikle mühendis arkadaşların NASTRAN,ANSYS veya SAP2000 gibi bir analiz yazılımına bir ucundan bakmasını şiddetle öneririm. Zira analiz olmadan tasarımın pek bir anlamı kalmıyor.