Şirket içerisinde, ana sunucu üzerinde SAMBA kullanarak şirket bilgilerimizi orada tutuyoruz. Bu şekilde lokal makinalarda bilgi bulundurmuyor ve güvenliği arttırmış oluyoruz. Sadece sunucuyu yedekleyerek tüm şirket bilgilerini de yedeklemiş oluyoruz.
Kısaca durum bu şekilde olunca şirket içindeki bazı Pardus makinaların da ana makina paylaşımlarını kullanması gerekti. Bu konuda kısa bir araştırma yaparak ve Pardus listelerin yardımı ile mount komutunun cifs ile kullanıldığını gördüm.
Anlık olarak herhangi bir uzak paylaşıma bağlanma komutu şu şekilde:
# mount -t cifs //192.10.10.15/deneme /home/mucip/UzakBaglanti -o username=mucip, password=benimsifrembudur
Elbette bu komut root olarak çalıştırılmak durumda. Aksi taktirde bu komut yetkiniz yoktur diyerek hata ile sonlanıyor…
Şimdi diyeceksiniz ki; “Her defasında bu komutu mu çalıştıracağız?”…
Evet… Bu durumda /etc/fstab dosyası yardımımıza koşuyor. Yani makina açılırken paylaşım yapacağınız alanı, disk olarak bağlamış olacaksınız.
Öncelikle bundan sonraki işlemlerde dikkatli olmanız gerektiğini ve oluşacak tüm sorunlardan sizin sorumlu olacağınızı söylemek isterim. Malum: “Take your own risk” 🙂
/etc/fstab dosyasına kullanıcı adı ve şifrenin nasıl yazılacağını bilmiyorum. Ancak kimse bu şekilde kullanmamış zaten. Doğrudan ayrı bir dosyadan faydalanarak kullanıcı ve şifreyi bu dosya üzerinden alıyoruz. Bu şekilde güvenliği de sağlamış oluyoruz.
Mesela /root içerisine SifreDosyam isimli bir metin dosya oluşturalım. Bunun için /root dizini içinde iken;
# touch SifreDosyam
komutu yeterli. Şahsen ben mc (Midnight Commander) kullanmayı daha kolay bulduğum için mc editörünü kullanmayı yeğliyorum. Elbette siz bildiğiniz bir editörü (vi, pico) kullanabilirsiniz. Neyse… Dosyayı açtıktan sonra içerisini şu şekilde oluşturun:
username=KullaniciAdiniz
password=SizinSifreniz
Daha sonra kaydederek çıkın. Ancak güvenliği arttırmak için kullanıcı haklarını 600 yapmayı ihmal etmeyin. Bunun için aşağıdaki komutu uygulayabilirsiniz:
chmod 600 /root/SifreDosyam
Şimdi gelelim /etc/fstab dosyanızda gerekli değişikliği yapmaya. Ancak bu işlemden önce az önce yaptığımız bağlantıyı kopartalım ki aşağıdaki işlemleri yaparken bizi yanlış yönlendirmesin:
#umount /mucip/UzakBaglanti
***Ne olur? Ne olmaz?!… Siz yine de başlamadan fstab dosyanızın bir yedeğini alın!!!
/etc/fstab dosyanızı açarak son satıra aşağıdaki ek satırı oluşturun. Bu girdiğiniz satırdan sonra bir boş satır oluşturmayı yani satır sonunda bir enter basmayı ihmal etmeyin.
//192.10.10.15/deneme /home/mucip/UzakBaglanti cifs defaults,auto,credentials=/root/SifreDosyam 0 0
Bu işlem ile 192.10.10.15 makinası üzerindeki “deneme” isimli paylasımı, Pardus makinamız üzerindeki mucip kullanıcısının ev dizini içerisinde oluşturduğumuz “UzakBaglanti” isimli dizine bağlamış oluyoruz.
Makinayı kapatıp açmadan yaptığınız işlemi kontrol etmenizi şiddetle öneririm. Zira herhangi bir hata var ise bilgisayarınız açımaz hale gelebilir. Bunun da en güzel yolu /etc/fstab dosyanızı çalıştırmaktır. Yani aşağıdaki komutu uygulamaktır:
# mount -a
Bu komut hatasız bir şekilde sonlanıyorsa bağlantınız yapılmış demektir. Hemen /mucip/UzakBaglanti dizinini kontrol ediyor ve bağlantının yapıldığını görüyoruz… 🙂
Detay için: http://webscript.princeton.edu/~pug/faqwiki/index.php?title=Using_SAMBA/CIFS_to_access_Windows_Shares